• info@bplanet.si 01 777 88 99
  • bplanet d.o.o. PE Brezovica Tržaška cesta 539 1351 Brezovica pri Ljubljani
deli zapis:
Kaj je SSL certifikat?
GB
05.12.2016

SSL certifikat. Zakaj ga potrebujem? Omogoča varno povezavo med strežnikom, kjer gostuje vaša spletna stran ali trgovina in vašim obiskovalcem oz. kupcem. O podrobnih tehničnih zadevah ne bi pisal, ker boste zaspali. Zakaj sploh pišem o SSL certifikatih? Ker je GOOGLE napovedal, da bo strani s prisotnim SSL certifikatom obravnaval z višjo stopnjo zaupanja in jih posledično višje rangiral. Prav tako naj bi brskalniki uporabniku sporočali, če stran ne bo varna in seveda tudi v primeru če bo...! Vsak si želi naziv svojega podjetja videti v zelenem okvirčku ali ob zeleni ključavnici, ki sporoča da je stran vredna zaupanja! Se strinjate? Svetovni trend govori, da imajo trgovine oz. strani s certifikatom vidno povečano prodajo. Verjamem, da bo Slovenija sledila trendu. Trend bo pa s 1.1.2017 zagotovo pospešil brskalnik Google Chrome, ker bo strani brez certifikata kaznoval z rdečo ključavnico. Googlovo namero si lahko preberete tukaj. 

 

Kaj pa cene?

 

Na voljo imamo dva paketa certifikatov. Osnovni SSL certifikat, ki poleg vaše domene nariše ključavnico, overjen pri priznanemu overovitelju. Letna cena zakupa certifikata znaša 30,00 EUR + DDV. Napredni SSL certifikat, ki poleg ključavnice v zelenem okvirčku izpiše tudi ime vašega podjetja (saj je le to preverjeno s strani overovitelja), pa znaša 120,00 EUR + DDV na leto. Cena najbolj razširjenega certifikata je relativno draga, vendar ne smemo pozabiti da vključuje preverjanje podjetja s strani overovitelja.

 

Sama namestitev certifikata v mesecu decembru predstavlja enkratni strošek v višini 60,00 EUR + DDV in vključuje vso potrebno administrativno delo in vse popravke na spletnem mestu, da stran lahko zaživi s pripadajočim certifikatom. Kasnejše namestitve bodo obračunane 90,00 EUR + DDV.

 

Aktivacija certifikata je možna v 2-5 dneh; odvisno od overovitelja (in tudi našega časa:). Vse kar morate storiti je, da nas kontaktirate preko znanih telefonskih številk ali elektronske pošte; želel bi pa opozoriti, da ne gledate na SSL certifikat kot nepotreben strošek, pač pa kot naložbo v varno spletno prihodnost. 

 

Gašper Bizjak