• info@bplanet.si 01 777 88 99
  • bplanet d.o.o. PE Brezovica Tržaška cesta 539 1351 Brezovica pri Ljubljani
deli zapis:
Pisave na spletni strani
KB
12.09.2016

Ne le barva, besedila in fotografije, tudi pisava uporabljena na spletni strani pove veliko o identiteti podjetja.

 

V preteklosti so bile spletne pisave omejene na nekaj osnovnih pisav, ki so jih podpirali vsi brskalniki. Z razvojem oblikovanja spletnih strani, pa smo lahko začeli tudi z implementacijo posebnih pisav v spletne strani in trgovine. Na voljo nam je tako miljone različnih, vendar smo Slovenci žal še vedno zelo omejeni z izborom, ker imamo v svojem jeziku šumnike, ki jih mnogo pisav še vedno ne podpira ali pa je za njih potrebno doplačilo.

 

Izbor pisav v Sloveniji pogosto razkrije kupljeno predlogo spletne strani, saj tuje predloge vključujejo pisave, ki pogosto ne podpirajo šumnikov. Taka stran hitro deluje ceneno, čeprav je bila predloga sama pred personalizacijo na videz lepa in strokovna. 

 

Naj na kratko predstavim osnovne tipe pisav in njihovo uporabo.

 

Pisava s serifi

Primerna za resna podjetja, ki hočejo podariti zanesljivost, spoštovanje, tradicionalnost. Primerna je tako za naslove, kot tudi za tekoče besedilo.

Serif

 

Pisava brez serifov

Je najbolj univerzalna, sodobna, minimalistična. Je najbolj berljiva, zato se ponavadi uporablja za večje količine besedila.

Sans

 

Pisana oz. Script pisava

Pisava izraža ženstvenost, prijaznosti, kreativnost, lahko tudi eleganco. Spominja na poletje, sproščenost. Je dekorativna oblika pisave in se ne uporablja za daljša besedila. Primerna je za naslove, poudarke.

 Script

 

Sodobna pisava oz. Modern

Pisava izraža sodobnost, inteligenco, ekskluzivnost. Primerna je za spletne strani podjetij, ki dajo veliko na sodobno zunanjo podobo.

modern

 

Najpogosteje se uporablja kombinacija dveh pisav. Uporabo večih različnih pisav močno odsvetujem, saj ponavadi deluje kičasto. Ponavadi izhajamo iz pisav v logotipu in tako oblikujemo celostno podobo tudi na spletu.

 

Brezplačne pisave so dostopne na naslovu https://fonts.google.com/

 

Dobre in sodobne pisave pa so ponavadi plačljive, kar lahko precej poveča strošek izdelave spletne strani, vendar pa vas tudi dobra, visokokakovostna, berljiva pisava lahko loči od konkurence.